Ι Σ Τ Ο Ρ Ι Κ Ο Σ Υ Λ Λ Ο Γ Ο Υ


Ο Σύλλογος Εβριτών Ν. Καβάλας <<Ο ΈΒΡΟΣ>> ιδρύθηκε το 1983 και έχει στη δύναμή του πάνω από διακόσια (200) μέλη.

Σκοπός του Συλλόγου είναι η διάσωση, ανάδειξη και προβολή των πολιτιστικών παραδόσεων του Ν. Έβρου και της Θράκης γενικότερα.

Διατηρεί τμήματα εκμάθησης παραδοσιακών χορών, και ζωγραφικής, για μικρούς και μεγάλους, τα οποία παρακολουθούν σήμερα πάνω από εκατό (100) περίπου άτομα.

Για της ανάγκες λειτουργίας όλων αυτών των τμημάτων και την στέγαση του Συλλόγου παραχωρείται από το Δήμο Καβάλας γραφείο και αίθουσες εκδηλώσεων στο κτήριο του παλιού Πυθαγόρα.

Ο Σύλλογος οργανώνει κάθε χρόνο μια σειρά από εκδηλώσεις μουσικές χορευτικές, θεατρικά πολιτιστικά δρώμενα και συμμετέχει ενεργά και σταθερά σε όλες τις πολιτιστικές εκδηλώσεις που οργανώνονται από άλλους φορείς στην Καβάλα αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα καθώς και στο εξωτερικό με σημαντικές διακρίσεις:

( Ρουμανία, Ολλανδία, Γαλλία, Σικελία, Ουγγαρία, Γερμανία, Σερβία, Τουρκία, Ιταλία, Κροατία, Μαυροβούνιο, Τσεχία, όπου και απέσπασε ανάμεσα σε 15 αντιπροσωπείες το 1ο βραβείο σκηνικής παρουσίας – χορού - τραγουδιού.

Τέλος η συμμετοχή του συλλόγου στις 14 Αυγούστου 2012 σε Διεθνές Φεστιβάλ στο Γαλάτσι της Ρουμανίας το χορευτικό τμήμα απέσπασε ανάμεσα σε 9 αντιπροσωπείες, τον πιο τιμητικό τίτλο «το πρώτο ειδικό βραβείο»)